فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال دهم شماره 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید کشافی نیا*، مهدی یخچالی، بهزاد مینایی، محمدرضا مسعودی، محمدعلی زارع محمودآبادی صفحات 1-45

    اگرچه ادبیات شفافیت، عمدتا بر «شفافیت حکومت» متمرکز است اما در دهه های اخیر، این مفهوم از سطح حکومت فراتر رفته و به شرکت های خصوصی، تعاونی، سازمان های مردم نهاد و خیریه ها نیز تسری پیدا کرده است. حوزه ی شرکت های تعاونی، از جمله حوزه هایی است که شفافیت در قالب مفاهیمی نظیر «حکمرانی شرکتی»، «شفافیت شرکتی» و «داده ی باز شرکتی»، در دهه های اخیر به آن ورود کرده است. هدف این پژوهش، تدوین یک شاخص برای سنجش شفافیت در شرکت های تعاونی است. این پژوهش با اتکا به روش شناسی کیفی انجام شده است. داده های مورد نیاز از طریق مطالعات اسنادی، انجام مصاحبه با 45 نفر از خبرگان حوزه تعاون و برگزاری گروه کانونی گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه متخصصین و فعالان حوزه تعاون از جمله مدیران و کارشناسان دولتی، اعضای اتحادیه ها و اتاق ها و اعضای شرکت های تعاونی است. شاخص طراحی شده، شاخص شفافیت شرکت های تعاونی (CTI) نام گذاری شد که از 6 بعد و 39 گویه تشکیل شده است. این شاخص، علاوه بر سنجش میزان شفافیت در شرکت های تعاونی (در بازه 0 تا 100)، میزان بهینه یا مطلوب شفافیت را نیز، به تفکیک «هر کاربر در هر گویه»، «هر گویه»، «هر بعد» و «میزان نهایی شاخص» تعیین می کند. در نهایت، برخی پیشنهادهای سیاستی از جمله مشارکت بازیگران عمده بخش تعاون، کاهش پیچیدگی های بوروکراسی و آموزش تعاون گران، برای ارتقای شفافیت در بخش تعاون مطرح شده است.

    کلیدواژگان: شاخص شفافیت، حکمرانی شرکتی، شفافیت شرکتی، داده باز شرکتی، شرکت های تعاونی
  • محبوبه آسیمه، مهدی نوری پور* صفحات 46-65

    با توجه به اهمیت یکپارچه سازی اراضی در توسعه و بهبود وضعیت کشاورزی به لحاظ افزایش تولید محصولات کشاورزی، ارتقای سطوح درآمدی کشاورزان و تقویت و بهبود فعالیت های تعاونی و گروهی، شناسایی موانع و مشکلات اجرای این طرح و رفع آنها ضروری می باشد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تحلیل موانع و مشکلات یکپارچه سازی اراضی مزروعی و تعاونی نمودن فرآیند تولید در روستاهای شهرستان زرقان انجام گرفت. جامعه ی مورد مطالعه، کشاورزان شهرستان زرقان واقع در استان فارس بودند که 38 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختارمند جمع آوری و در قالب سه مرحله: کدگذاری باز، محوری و انتخابی با کمک نرم افزار MAXQDA مورد تحلیل قرار گرفت و در قالب چهار دسته موانع اصلی طبقه بندی گردید که شامل موانع زراعی، موانع اجرایی، موانع اقتصادی و موانع اجتماعی فرهنگی بودند. در پایان با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهادهای به منظور توسعه ی این طرح ارایه شد.

    کلیدواژگان: موانع و مشکلات، یکپارچه سازی اراضی، تحلیل محتوا، تعاونی، زرقان
  • فاطمه علیجانی*، سودا والدین اصل، مهناز محمدزاده نصرابادی صفحات 66-90

    تعاونیها یک اهرم مناسب برای توسعه کشورها هستند که میتوانند همگام باسیاستهای دولت در بهبود شرایط زندگی، کار، تولید و ارتقا سطح درآمد و وضعیت اجتماعی، فرهنگی مردم موثر باشند؛ ازاینرو، تعاونیها به عنوان یکنهاد مردمی میتوانند نقش زیادی در توسعه همه جانبه روستاها داشته باشند. این پژوهش ازنظر ماهیت نوع پژوهشهای کمی، ازنظر میزان کنترل متغیرها از نوع غیرآزمایشی و ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی بوده و به روش توصیفی همبستگی انجامشده است. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان تعاونیهای استان اردبیل بود (000 = N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی مورگان 010 نفر تعیین گردید. نمونه گیری به طور کاملا تصادفی انتخاب شدند. افراد موردمطالعه با استفاده از پرسشنامه مورد پرسشگری و مصاحبه قرار گرفتند. در پژوهش حاضر ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده است. روایی محتوایی در این تحقیق توسط اساتید حوزه تعاون و اساتید دانشگاه بررسی و تایید گردید تعیین پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از 31 پرسشنامه در مراحل اولیه پرسشگری، پیش آزمون انجام گرفت و مقدار آلفای کرونباخ آن با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 40 محاسبه گردید. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه در بخشهای مختلف بین 808/1 الی 183/1 محاسبه شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نشان داد که موثرترین عاملها به ترتیب شامل توسعه آموزش، اصلاح و بهبود اقتصاد روستا، اشتغالزایی و کاهش مهاجرت، بهبود اقتصاد خانوار، گسترش فرهنگ مشارکتی، توسعه صنعت، بهبود خدمات رفاهی و توسعه کشاورزی میباشد.

    کلیدواژگان: تعاونی، توسعه روستایی، اردبیل
  • سعید عبدالمنافی، عنایت الله نجیب زاده، ابوالفضل باغبانی آرانی*، یاسر مقصودی گنجه، منا پورعیسی، سیاوش امیری صفحات 91-112

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برندگرایی بر عملکرد برند در شرکت های تعاونی کشاورزی تبدیلی با توجه به نقش گرایش کارآفرینانه و قابلیت بازاریابی انجام گرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه بر اساس مقیاس ترتیبی و طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. سطح تحلیل شرکت و جامعه آماری پژوهش، شرکت های تعاونی کشاورزی شهرستان فیروزآباد به تعداد 85 شرکت می باشند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی مورگان 70 نفر محاسبه شد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SmartPLS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که گرایش کارآفرینانه و قابلیت های بازاریابی به ترتیب با ضرایب مسیر 85/0 و 72/0، بر برندگرایی تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین تاثیر برندگرایی بر عملکرد برند نیز مورد تایید قرار گرفت (ضریب مسیر 669/0و ضریب معناداری 701/13). بر اساس نتایج، رویکرد مدیران شرکت های تعاونی در بکارگیری بهینه و ترکیب منابع درون سازمانی برای ایجاد و توسعه قابلیت بازاریابی و همچنین رویکرد کارآفرینانه و فرصت محور به بازار، می تواند بر برندگرایی و در نهایت بهبود عملکرد برند و عملکرد این شرکت ها اثر بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد برند، قابلیت بازاریابی، گرایش کارآفرینانه
  • مریم امیدی نجف آبادی*، امیرتیمور پاینده نجف آبادی صفحات 113-152

    مسئله اصلی این مقاله طراحی و قیمت گذاری بیمه خرد دام های سبک (گوسفند یا بز) در مناطق روستایی در قالب بیمه تعاونی است. در فاز اول پژوهش حاضر، مصاحبه‏های عمیق در قالب رویکرد نظریه بنیادین انجام شد و ارکان بیمه خرد تعاونی محور (یعنی: بیمه گر، بیمه گذاران، بیم سنج ها و بیمه گر اتکایی) مشخص گردید. در فاز دوم، بر اساس روش قیمت گذاری شاخص مبناء، از شاخص های هواشناسی استفاده شد. برای بدست آوردن مناسب ترین مدل، از اطلاعات شهرستان مشهد طی بازه زمانی 1950 الی 2018 استفاده شد. از میان شاخص های موجود، تنها شاخص های«حداقل درجه حرارت سالانه»، «حداکثر درجه حرارت سالانه»، «متوسط درجه حرارت زمستان، بهار و تابستان» اثرمعنی داری بر نسبت خسارت داشتند. در ادامه مدل سری زمانی این شاخص ها، به ترتیب ARIMA(0,1,1)، ARIMA(0,1,1)، ARIMA(0,1,1)، ARIMA(0,1,1) و ARIMA(0,1,1) احصاء شد. همچنین برای مناسب ترین توزیع برای نسبت خسارت ها، لوگ نرمال و برای ارزش زمانی شدت خسارت ها لوگ نرمال آمیخته تشخیص داده شد. اکنون بر اساس این یافته ها پوشش های بیمه دام های سبک، قیمت گذاری شدند. در فاز سوم، در قالب دو نوع بیمه ی اتکایی زیان بس با سطح بالایی غرامت و نسبتی با سطح بالایی غرامت، سهم بیمه گر اصلی (صندوق بیمه تعاونی) و بیمه گر اتکایی (صندوق بیمه محصولات کشاورزی) از حق بیمه ها و خسارت ها دقیقا مشخص می شوند. نتایج بدست آمده از این تحقیق، نشان می دهد که بکارگیری این نوع بیمه خرد علاوه بر مرتفع کردن کژمنشی و کژگزینی باعث همگن تر شدن سهم بیمه گر اتکایی (صندوق بیمه محصولات کشاورزی) از خسارت ها می شود.

    کلیدواژگان: بیمه خرد، بیمه تعاونی، روش قیمت گذاری شاخص مبناء، صندوق بیمه خرد تعاونی
  • مجتبی شمس نژاد*، رضا اسفنجاری کناری، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 153-174

    با توجه به نقش مهم تعاونی های روستایی در توسعه پایدار روستا، ارزیابی کارایی و عملکرد این تشکل ها، نقش بسزایی در تصمیم گیری برنامه ریزان و مدیران دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی کارایی سود شرکت های تعاونی روستایی و عوامل موثر بر آن در استان گیلان، با استفاده از روش تابع تولید مرزی تصادفی و مدل سود رفتاری است. جامعه آماری مطالعه حاضر 110 شرکت تعاونی روستایی فعال استان گیلان در سال 1396 و روش نمونه گیری به صورت تمام شمار بوده است. نتایج نشان داد که میانگین کارایی سود شرکت های تعاونی روستایی استان گیلان 63 درصد است. همچنین، نتایج برآورد تابع سود نشان داد که سرمایه کنونی و هزینه مربوط به فعالیت های این تعاونی ها با سود مرزی رابطه ی مستقیم و معنی دار دارد. افزون بر این بررسی عوامل اثرگذار بر ناکارایی سود شرکت های تعاونی روستایی نشان داد که مدت زمان فعالیت این تعاونی ها، شغل دوم، حقوق دریافتی و سابقه مدیریتی مدیر عامل تاثیری مثبت و معنی دار بر ناکارایی سود دارد. از سوی دیگر، تعداد سهامداران، تعداد روستاهای تحت پوشش، فاصله تعاونی تا شهر، قرار گرفتن آن در مرکز استان، میزان تحصیلات مدیر عامل و تعداد دوره های آموزشی مدیران تعاونی، اثر منفی و معنی دار بر ناکارایی سود شرکت های تعاونی روستایی در استان گیلان دارد. در این تحقیق مشخص شد با اعمال مدیریت هدفمند و بهره گیری از آموزش ها و فعالیت های ترویجی کاربردی و نیز بکارگیری مدیرانی با رشته تحصیلی مرتبط می توان موجبات بهبود عملکرد و کارایی شرکت های تعاونی روستایی در استان گیلان را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: کارایی سود، شرکتهای تعاونی روستایی، گیلان
  • عبدالرضا کریم پور ملک شاه، مریم تقوایی یزدی*، مجید فتاحی صفحات 175-200

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدل ایجاد دانش کارآفرینی در تعاونی های بزرگ مقیاس است. این پژوهش به روش کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شده و به دنبال درک و استخراج ابعاد و مولفه های مورد نیاز در ایجاد دانش کارآفرینی در تعاونی های بزرگ مقیاس بوده است. جامعه پژوهش، شامل 18 نفر از خبرگان و صاحب نظران دانش کارآفرینی در تعاونی های بزرگ مقیاس بود که با روش نمونه گیری هدفمند و ترکیب راهبردهای چندگانه و نظری استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. بر اساس یافته های به دست آمده از پژوهش موارد موثر بر ایجاد دانش کارآفرینی در این پژوهش از دیدگاه مصاحبه شوندگان عبارت اند از: ویژگی های فردی، زیرساخت ها و سازمان، محیط و حمایت. همچنین از دیدگاه مصاحبه شوندگان مقوله های فرعی شامل دانش عمومی، مالی و پشتیبانی و قوانین و مقررات، بیشترین تکرار در مصاحبه ها را داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش به مدیران تعاونی های بزرگ مقیاس پیشنهاد می شود که شرایط بروز نوآوری، عزت نفس، میل به موفقیت به عنوان ارزش اصلی در سازمان فراهم شود. ساختار سازمان را به شکلی طراحی کنند که منعطف و ارگانیک باشد چون سبب گسترش ایده ها و تفکرات خلاقانه در سازمان می شود. به جستجوی فرصت های جدید در بازار بپردازند و در پایان از فرصت های کارآفرینی حمایت کرده و آن ها را مراقبت نمایند و درعین حال منابع مورد نیاز برای بهره برداری از فرصت ها را نیز تشخیص و توسعه دهند.

    کلیدواژگان: دانش، کارآفرینی، دانش کارآفرینی، تعاونی های بزرگ مقیاس و تحلیل مضمون
  • ابراهیم رجب پور*، مائده دهقان، مجید پرویزی صفحات 201-232

    عصر کنونی سراسر بحران و حوادث غیرمترقبه است؛ یکی از این بحران ها شیوع و پاندمی ویروس کرونا بوده که بر عملکرد همه همه ‏سازمان ها تاثیر گذاشته و در بسیاری مواقع موجودیت سازمان ها را به سوی نابودی کشانده است. شرکت های تعاونی استان بوشهر نیز از ‏این قایده مستثنی نبوده و با فراگیری ویروس کرونا دچار مشکلاتی شده اند. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فراگیری ‏ویروس کرونا بر کسب و کارهای تعاونی استان بوشهر می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را خبرگان اداره کل تعاون، کار و رفاه ‏استان بوشهر تشکیل می دهند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی است. پژوهش در دو مرحله صورت ‏پذیرفت؛ بدین صورت که در مرحله اول با استفاده از منابع علمی و بررسی مبانی نظری مرتبط شاخص های موثر بر عملکرد تعاونی ها ‏استخراج گردیده و پس از آن با تشکیل گروه کانونی و نظرخواهی از صاحب نظران شاخص های نهایی به وسیله روش فازی انتخاب ‏شدند. در مرحله دوم، با بکارگیری تکنیک تحلیل سلسله مراتبی ابعاد و شاخص های موثر بر عملکرد شرکت های تعاونی استان بوشهر ‏وزن دهی و رتبه بندی شدند. یافته های پژوهش در مرحله اول نشان داد که از شاخص شناسایی شده بررسی مبانی نظری 26 شاخص ‏وزن و اهمیت بالاتری برای ورود به مرحله دوم پژوهش دارند. نتایج پژوهش نشان داد که از چهار منظر عملکرد سازمانی؛ منظر ‏مشتری با امتیاز وزنی 336/0 در شرایط شیوع ویروس کرونا در رتبه اول قرار داشته و پس از آن منظرهای مالی، فرآیندهای داخلی و ‏رشد و یادگیری قرار دارند. ‏

    کلیدواژگان: بحران، ویروس کرونا، عملکرد سازمانی، شرکت های تعاونی، استان بوشهر
  • بهزاد رخشانی، علی سردارشهرکی*، ندا علی احمدی صفحات 233-265

    امروزه مساله همکاری و با هم بودن با توجه به شرایط حاضر در منطقه سیستان بسیار مهم و ضروری است. منطقه سیستان با معضلاتی همچون بیکاری، نبود اشتغال پایدار و کاهش منابع آبی و کم رونقی بخش کشاورزی رنج می برد. اجرای کسب و کار تعاون روستا در مناطق روستایی باعث جلوگیری از هدررفت سرمایه ها و مزیت های روستاها می شود، اجرای کسب و کار تعاونی ها همچنین فرصت مناسبی به افراد تحصیل کرده روستا جهت استفاده از تحصیلات شان در راستای توسعه روستا و رشد اقتصادی روستا است. لذا با درنظر گرفتن اهمیت موضوع که برگرفته از اولویت های پژوهشی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سیستان و بلوچستان می باشد، هدف این پژوهش شناسایی مشکلات توسعه کسب و کار تعاونی ها در روستاهای منطقه سیستان بوده است. در این راستا 20 پرسشنامه بر پایه 68 گزینه و 13 شاخص تدوین شد که توسط خبرگان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سیستان و بلوچستان، اداره تعاونی روستایی استان سیستان بلوچستان، دفاتر بیمه شهرستان زاهدان و اساتید دانشگاه سیستان و بلوچستان تکمیل گردیده است. بدین منظور از تکنیک تیوری خاکستری (GRA) و نرم افزار GRA solver 2015 برای استخراج نتایج استفاده شد. براساس نتایج بدست آمده، مهم ترین موانع و مشکلات تعاونی های منطقه سیستان عبارت است از: کمبود نقدینگی جهت تامین سرمایه در گردش مالی که در اولویت اول جای گرفته است. همچنین عدم وجود بستر فرهنگی مناسب برای ارتقاء روحیه همکاری در اولویت دوم قرار گرفته است. از طرفی دیگر عدم آشنایی تحصیل کردگان دانشگاهی با ساختار و شیوه فعالیت در شرکت تعاونی و عدم ایجاد مراکز مشاوره برای راهنمایی و رفع مشکلات بیکاری شرکت های تعاونی در اولویت سوم جای گرفته است. بنابراین با توجه به نتایج حاصله لازم است زیرساخت های توسعه کسب و کار تعاونی ها در منطقه در جهت رفع موانع بازسازی شود.

    کلیدواژگان: تعاونی های روستایی، تکنیک خاکستری، سیستان
  • محمدرضا محبوبی*، مونا سنگنیان، احمد عابدی سروستانی، آمنه آورند صفحات 266-295

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه ارزش‌ها، نگرش‌ها و اخلاق زیست‌محیطی با رفتار‌های زیست‌محیطی در بین دامداران عضو تعاونی-های مرتعداری در شهرستان گنبدکاووس انجام شد. جامعه آماری، 644 نفر از بهره‌برداران عضو در 17 سامانه عرفی بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 240 نفر از آنان به شیوه نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسش‌نامه استفاده شد. روایی محتوایی و ظاهری پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های مقایسه میانگین، همبستگی و رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد بین گروه‌های مختلف پاسخگویان بر حسب سطح تحصیلات در خصوص مولفه اخلاق زیست‌محیطی، بر اساس سابقه دامداری، در خصوص مولفه ارزش ‌زیست‌محیطی، بر اساس شغل دوم، در خصوص مولفه‌های نگرش، اخلاق و رفتار زیست‌محیطی و بر اساس دفعات شرکت در دوره‌های آموزشی در خصوص مولفه‌های ارزش و رفتار زیست‌محیطی تفاوت معنی‌داری وجود دارد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین متغیرهای نگرش و اخلاق زیست‌محیطی و رفتار زیست‌محیطی پاسخگویان رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد برخورداری از اخلاق و نگرش زیست‌محیطی تاثیر مثبتی بر رفتار زیست‌محیطی دارد و تاثیر اخلاق بیشتر است. استفاده بیشتر از ظرفیت تعاونی دامداران با ایجاد تشکل‌های حامی محیط‌زیست از دامداران و حمایت از آن‌ها برای حفظ محیط‌زیست از پیشنهادهای این مطالعه است.

    کلیدواژگان: نگرش زیست محیطی، اخلاق زیست محیطی، رفتار زیست محیطی، تعاونی های مرتعداری
|
  • Vahid Kashafinia *, Mahdi Yakhchali, Behzad Minaei, Mohamad Reza Masoudi, Mohammad Ali Zare Mahmoudabadi Pages 1-45

    Although transparency literature is mainly concentrated on government transparency, but it has gone far beyond it and has been extended to private companies, cooperatives, NGOs and charities. The field of cooperatives is one of the fields in which transparency has entered in recent decades in the form of concepts such as "corporate governance", "corporate transparency" and "open corporate data". The aim of this research is to design an index to measure transparency in cooperatives. This qualitative research has been conducted using documentary studies, interviews with 45 experts and focus group. The statistical population of the study includes all experts and activists in the field of cooperation, including managers and government experts, members of unions and chambers, and members of cooperatives. Cooperative Transparency Index (CTI) consists of 6 dimensions and 39 items. In addition to measuring the level of transparency in cooperatives (in the range of 0 to 100), this index determines the optimum or desired level of transparency, separately for "each user in each item", "each item", "each dimension" and "final amount of Index". Finally, some policy recommendations have been proposed to promote transparency in the cooperative sector, including participation of major actors in cooperative sector, reduction of bureaucratic complexities and education of cooperatives.

    Keywords: Transparency Index, Corporate Governance, Corporate Transparency, Corporate Open Data, Cooperatives
  • Mahbobeh Asimeh, Mehdi Nooripoor * Pages 46-65

    Given the importance of land consolidation plans in the development and improvement of agricultural status in terms of increasing agricultural production, improving income levels of farmers, and production cooperatives formation, it is necessary to identify barriers and obstacles to implement this plans and to remove them. Therefore, the present study aimed to analyze the barriers and obstacles of land consolidation and production cooperatives formation in rural areas of Zarghan County. The study population was Zarghan regional farmers located in Fars province that 38 of them were selected by purposeful and snowball sampling. Research data were collected using semi-structured interviews and analyzed in three stages: open coding, axial coding, and selective coding with the help of MAXQDA software and classified into four main barriers. These include agricultural barriers, administrative barriers, economic barriers, and socio-cultural barriers. Finally, according to the results, suggestions were made to develop this project.

    Keywords: Barriers, Problems, Land Consolidation, content analysis, Cooperatives, Zarghan
  • Fatemeh Alijani *, Sevda Valein Asl, Mahnaz Mohamad Zadeh Nasr Abadi Pages 66-90

    In the 21st century, cooperatives are a good lever for the development of countries that can be effective in improving living conditions,production and raising the level of income and social and cultural status of the people in line with government policies. cooperatives people's institution can play a great role in the comprehensive development of villages. This research is a quantitative research in nature. In terms of control of variables, non-experimental and in terms of purpose is applied research and has been done by descriptive-correlation method. The statistical population of the study included cooperative experts of Ardabil province (N = 144 people). The sample size was determined 104 people using Morgan table. Simple random sampling method was randomly selected. The subjects were questioned and interviewed using a questionnaire. In the present study, the main tool for data collection was a questionnaire. The content validity of the tools used in this study was reviewed and confirmed by professors in the field of cooperation and university professors. In order to determine the reliability of the research tool, a pre-test was performed using 30 questionnaires in the early stages of questioning and its Cronbach's alpha value was calculated using SPSS software version 21. The results of the second type confirmatory factor analysis showed that the most effective factors include development of education, reform and improvement of rural economy, job creation and reduction of migration, improvement of household economy, expansion of participatory culture, development of industry, improvement of welfare services and agricultural development.

    Keywords: Cooperative, Rural development, Ardabil
  • Saeid Abdolmanafi, Enayatalla Najibzade, Abolfazl Baghbani Arani *, Yaser Maghsoudi-Ganjeh, Mona Poureisa, Siavash Amiri Pages 91-112

    The aim of this study was to investigate the effect of brand orientation on brand performance in transformational agricultural cooperatives with respect to the role of entrepreneurial orientation and marketing capability. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey method. A 40-item questionnaire based on sequential scale and a five-point Likert scale was used to collect data. Level of analysis of the company and the statistical population of the research, agricultural cooperatives in Firoozabad city are 85 companies. The sample size was calculated using Krejcie Morgan table of 70 people who were selected by simple random sampling method. SmartPLS software was used to analyze the data. The results showed that entrepreneurial orientation and marketing capabilities have a positive and significant effect on brand orientation with path coefficients of 0.85 and 0.72, respectively. The effect of brand orientation on brand performance was also confirmed (path coefficient 0.669 and significance coefficient 13.701). According to the results, the approach of managers of cooperatives in the optimal use and combination of internal resources to create and develop marketing capabilities, as well as entrepreneurial and opportunity-oriented approach to the market, can have a significant effect on brand orientation and ultimately improve brand performance and performance of these companies.

    Keywords: Brand Performance, marketing capability, Entrepreneurial Orientation
  • Maryam Omidi Najafabadi *, Amir Teimour Payandeh Pages 113-152

    The main goal of this article was to design and implement a light livestock (sheep or goat) micro-insurance model in rural areas in the form of a cooperative insurance. In the first phase, to identify the pillars of cooperative micro-insurance (i.e., insurers, policyholders, actuary, and reinsurance), the grounded theory framework has been conducted by several in-depth interviews. In the second step, based on the pricing index method, we employed weather indices. To derive an appropriate model, we used Mashhad city’s data from period 1950 to 2018. Among all available weather indices, only “Lowest temperature”, “Highest temperature” and “Average temperature in winter, spring and summer” indices have significant impact on loss ratio. The well fitted time series model for these indices are ARIMA(0,1,1), ARIMA(0,1,1), ARIMA(0,1,1), ARIMA(0,1,1) and ARIMA(0,1,1), respectively. Moreover, the best fitted distribution for loss ratio and present value of claims are LogNormal and mixture LonNormal, respectively. Using these findings, price of the light livestock insurance coverage has been estimated. In the third phase, in the form of two types of reinsurance, stop-loss and proportional reinsurances with upper limit, the share of the main insurer (cooperative insurance fund) and the reinsurer (agricultural products insurance fund); premium and damages have been determined exactly. The results of this study showed that the use of this type of micro-insurance, in addition to eliminating moral hazards and adverse selection, will make the share of the reinsurer (Agricultural Products Insurance Fund) more homogeneous than the damages.

    Keywords: Micro Insurance, Cooperative Insurance, Index Pricing Method, Cooperative Micro Insurance Fund
  • Mojtaba Shamsnejad *, Reza Esfanjari Kenari, Mohammad Kavoosi Kalashami Pages 153-174

    Considering the important role of rural cooperatives in sustainable rural development, Evaluating the efficiency and performance of these organizations plays an important role in the decision making of planners and managers.The main purpose of this study is to investigating the profit efficiency of rural cooperative and its Effective Factors in Guilan Province using stochastic frontier function production method and the behavioral profit model. The statistical population of the present study was 110 active rural cooperatives in Guilan province in 2017 and the sampling method was census. The results showed the average of profit efficiency of rural cooperatives in Guilan province is 63%. Also, the results of estimating the profit function showed the current capital and costs related to the activities of these cooperatives have a direct and significant relationship with frontier profit. In addition, investigating the effective factors on profit inefficiency of rural cooperatives showed the duration of activity of these cooperatives, second job, manager's wage and management Experience have a positive and significant effect on profit inefficiency. On the other hand, the number of shareholders, number of villages, cooperative distance to city, establishment of cooperative in the center of province, education of manager and the number of training courses for cooperative managers have a negative and significant effect on profit inefficiency of rural cooperatives in Guilan province

    Keywords: Profit Efficiency, Rural Cooperative Companies, Guilan
  • Abdoreza Karimpoor Malakshah, Maryam Taghvaee Yazdi *, Majid Fattahi Pages 175-200

    The purpose of this study is to provide a model for creating entrepreneurial knowledge in large-scale cooperatives. This research has been done qualitatively and with the thematic analysis and has tried to understand and extract the dimensions and components needed to create entrepreneurial knowledge in large-scale cooperatives. The research population consisted of 18 experts in entrepreneurial knowledge in large-scale cooperatives who were selected from a series of purposive sampling methods. Thematic analysis method was used to analyze the data. Based on the findings of the study, the factors affecting the creation of entrepreneurial knowledge in this study from the perspective of the interviewees are: personal characteristics, infrastructure and organization, environment and support. From the interviewees' point of view, the sub-categories including general knowledge, finance and support, and rules and regulations also had the most repetition in the interviews. According to the results obtained from the research, it is suggested to the managers of large-scale cooperatives that the conditions for innovation, self-esteem, desire for success be provided as the main value in the organization. Design the structure of the organization in a way that is flexible and organic because it promotes creative ideas and thinking in the organization. Look for new opportunities in the market, and ultimately support and nurture entrepreneurial opportunities, while also identifying and developing the resources needed to take advantage of them.

    Keywords: Knowledge, Entrepreneurship, Entrepreneurial Knowledge, Large-Scale Cooperatives, Theme Analysis
  • Ebrahim Rajabpour *, Maedeh Dehghan, Majid Parvizi Pages 201-232

    The present era is full of crises and unforeseen events; One of these crises is the outbreak and ‎pandemic of the Corona Virus, which has affected the performance of all organizations and in many ‎cases has led to the destruction of organization’s existence. Therefore, the ‎purpose of this study is to investigate the impact of Corona Virus pandemic on cooperative ‎businesses in Bushehr province. The statistical population of the present study consists of the ‎experts from the General Department of Cooperatives, Labor and Welfare of Bushehr Province. The ‎present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey type. The research was ‎conducted in two stages; Thus, in the first stage, using scientific sources and reviewing the relevant ‎theoretical foundations, indicators affecting the performance of cooperatives were extracted, and ‎then by forming a focus group and consulting experts, the final indicators were selected by fuzzy ‎method. In the second stage, using the AHP technique, the dimensions and indicators affecting the ‎performance of cooperatives in Bushehr province were weighted and ranked. Findings of the ‎research in the first stage indicated that from the identified indicators of the review of theoretical ‎foundations, ‎‏26‏‎ indices have higher weight and importance for entering the second stage of ‎research. The research results revealed that from four perspectives of organizational performance; ‎The customer perspective ranks first with a weight score of ‎‏0.336‏‎ in the context of the Corona Virus ‎outbreak, followed by financial perspectives, internal processes, and growth and learning.‎

    Keywords: Crisis, corona virus, organizational performance, Cooperatives, Bushehr province.‎
  • BEHZAD RAKHSHANI, Ali Sardar Shahraki *, Neda Aliahmadi Pages 233-265

    Today, the issue of cooperation and togetherness is very important and necessary considering the current situation in the Sistan region.The Sistan region suffers from problems such as unemployment, lack of sustainable employment and frequent droughts.Considering the importance of the issue, the purpose of this study was to identify and prioritize the obstacles and problems of cooperatives in the villages of Sistan region. In this regard, 20 questionnaires based on 68 options and 13 indicators were developed by experts of the General Department of Cooperatives, Labor and Social Welfare of Sistan and Baluchestan Province, Rural Cooperatives of Sistan and Baluchestan Province, Zahedan city insurance offices and professors of Sistan and Baluchestan University.For this purpose, the gray theory technique (GRA) and GRA solver 2015 software were used to extract the results. Based on the results, the most important obstacles and problems of cooperatives in Sistan region are: According to the results, the most important obstacles and problems of cooperatives in Sistan region are: Lack of liquidity to provide working capital. with a weight of 0.615, which is in the first priority. Also, the lack of a suitable cultural context to promote the spirit of cooperation. with a weight of 0.597 is the second priority. On the other hand, the lack of familiarity of university graduates with the structure and method of activity in the cooperative company and the lack of counseling centers to guide and solve the unemployment problems of cooperative companies is in the third priority with a weight of 0.594.

    Keywords: Rural Cooperatives, Technique GRA, Sistan
  • MuhammadReza Mahboobi*, Mona Sangnian, Ahmad Abedi Sarvestani, Ameneh Avarand Pages 266-295

    The aim of this study was to investigate the impact of environmental values, attitudes and ethics with environmental behaviors among ranchers’ members of rangeland cooperatives in Gonbad Kavous. The statistical population was 644 operators who were members of rangeland cooperatives in 17 conventional systems, of which 240 were selected by stratified random sampling using Krejcie and Morgan table. A questionnaire was used to collect information. The content and appearance validity of the questionnaire were confirmed by experts, and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha method. Data were analyzed using mean comparison, correlation and regression tests. The results of the mean comparison test showed that there is a significant difference between different groups of respondents according to the level of education regarding the component of environmental ethics, based on the history of animal husbandry, regarding the component of environmental value, based on the second job, regarding the components of attitude, ethics and environmental behavior, and based on the frequency of participation in training courses on value components and environmental behavior. The results of correlation test showed that there is a positive and significant relationship between the variables of attitude, and environmental ethics, and the environmental behavior of the respondents. The results of regression analysis showed that having ethics and environmental attitude has a positive effect on environmental behavior, and ethics has a greater effect. This study recommended increasing the use of cooperative capacity of ranchers by creating and supporting environmental organizations of ranchers to protect the environment.

    Keywords: environmental attitude, Environmental ethics, environmental behavior, Rangeland Cooperatives